De therapeut

Alles wat nu werkelijkheid is, was eerst een onmogelijke droom.
William Blake

Zoeken naar een eigen manier

Arja Diepstraten is als ruimtelijk figuratief vormgever haar carrière begonnen. Het werken met en het vormgeven van materialen gaf haar een focus en doelgerichtheid in het leven. Ook kon ze telkens weer genieten van het product dat ontstond.

Na verloop van tijd was het enkel ‘vormgever zijn’ niet meer bevredigend. Ze miste iets. Als kind kreeg ze te horen dat ze waarschijnlijk schrijver of psycholoog zou worden. Toen lachte ze erom. Het leek wel interessant maar onmogelijk uit te voeren. Haar kracht lag in het voor haar veel overzichtelijkere materiaal dat zich liet vormen tot wat haar fantasie ingaf. Ze werd zodoende vormgever.

Mensen kregen echter steeds meer haar interesse. Ze observeerde hen en zij fascineerden haar. Juist daarom vroeg haar vader of creatief therapeut niet het juiste beroep voor haar kon zijn. Ze zou dan het werken met en haar kennis over beeldend materiaal kunnen inzetten en combineren met haar interesse in mensen en de menselijke psyche. Zijn overlijden, kort daarna, zorgde ervoor dat ze een poos ronddobberde in een zee die ‘rouw’ heet.

Het was een nieuwe toevoeging aan haar ervaring dat het leven vol onverwachte wendingen zit, lang niet altijd even makkelijk en zelfs ook wel lastig is om te leven. Ze is daadwerkelijk de opleiding creatieve therapie in Nijmegen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gaan volgen. Rouw- en verliesverwerking had daarbij veelvuldig haar aandacht. Ze heeft zich verdiept in de manieren hoe een mens kan omgaan met tegenslagen, wat daarin helpend en belemmerend is. Ze heeft geleerd dat het belangrijk is om je eigen weg te vinden, hoe anderen dat ook mogen vinden en wat hun mening daarover is. Er is geen ‘juiste manier’, er is alleen ‘jouw manier’!

Het aankunnen van het dagelijks leven

Iedereen heeft of vindt een manier waarop je spanning, angst of verwarring in je leven constructief kunt aanpakken. Dit kan dus door creatief bezig te zijn, maar ook door te sporten, te dansen, een boek te lezen of wat voor jou dan ook werkt. Deze ingang kan je helpen om van daaruit ook andere problemen en tegenslagen aan te pakken. Arja kan met je meekijken, welke mogelijkheden jij hebt, zodat ook jij de taken in je leven (weer) aankunt en je daarbij beter voelt.